Siluet Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Siluet Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Siluet fotoğrafı çekmek günün doğuşunun ya da batışının etkileyici renklerini yakalamak ve bir objenin şeklini vurgulamak için harika bir yoldur. Siluet fotoğraf çekmek istiyorsak en temel  fikir fotoğrafı bir ışık güneş ya da başka kaynağı tarafından “ters ışıkla” aydınlatmaktır. Böylece objeniz tamamen siyah görünür ve  şeklinin vurgulanmasına yardımcı olur. Siluetler çeşitli nesnelerle çalışabilmek için harika bir yoldur: insanlar, bitkiler, eski binalar, heykeller hatta büyük sivri kayalar. Basit görünüşlü imgeler olmalarına rağmen, siluet fotoğraf çekerken yine de aklınızda tutmanız gereken birkaç şey var:

1. ÖZNENİZİN ŞEKLİNE ODAKLANIN:Şehir Siluet

Siluetlerin hepsi öznenizin şeklini vurgulamakla alakalıdır. Siluet fotoğrafı çekmek için bir şeyler arıyorsanız önce şekle odaklanın: Özne iyi bir şekilde dengelenmiş mi? Siluetin şeklinden onun tam olarak ne olduğunu anlatabilir misiniz? Bazen gün boyunca çok sıkıcı görünen şeyler siluetler için harika özneler olabilirler. Bu yüzden öznenin biçimine ve yapısına dikkatinizi verin, işte böylece bir siluet yakalamak için ilk adımı atmış olursunuz.

2. GÜN DOĞUMUNDAN VEYA BATIMINDAN ÖNCE ÖZNENİZİ DİKKATLİ SEÇİN:

Gün doğuşu ve batışı sırasında renkler hızla değişirken objenizi vaktinden önce keşfetmek  sizin için harika bir adım olacaktır. Böylece en etkili renkler gökyüzünde oluşmadan fotoğrafınızı aklınızda hazırlamış olursunuz. En azından gün doğmadan ya da batmadan yarım saat önce her şeyi hazırlamak ve gün doğumundan-gün batımından yaklaşık yarım saat sonra da hazır konumda kalmak iyi bir plan olacaktır. En etkileyici renkler ortaya çıktığında objenin durumunu tahmin etmek  gerçekten zordur; bu yüzden en iyisi şovun sonuna kadar kalmak ve her şeye tanık olmak!

3. ÇEVRENİZDEKİLERİN FARKINA VARIN:

Önceden ayın batış noktasını bildiğinizde bu fotoğrafı çekmek için daha çok şansınız olur.

Genelde en hoş renklerin güneşin yükseldiği zamanki ufuk çizgisinde ortaya çıkmasına rağmen ufuk çizgisnin tersi yönünde ya da gökyüzüne dik bir şekildeyken de harika renklerin ortaya çıkması da mümkündür. Bu aslında bulutların durumuna bağlıdır. En iyi renkleri yakaladığınızdan emin olmak için güneş doğarken ya da batarken etrafı iyi gözleyin ve kameranız ile tripodunuzu hareket ettirmek üzere hazırda bekleyin.

4. RÜZGARDAN KAÇINMAK İÇİN GÜNEŞ DOĞARKEN ÇEKİM YAPIN:

sabah siluet

Siluet fotoğrafı çekerken karşılaşacağınız en büyük problemlerden biri de bitkilerin rüzgardan etkilenmesidir.(normal olarak) Düşük ışıkta çekim yaparken uzatılmış pozlama zamanı nedeniyle hafif rüzgar bulanık bir fotoğrafa sebep olabilir. Bunu önlemenin yollarından biri günbatımı yerine gündoğumunda çekim yapmaktır. Hava sabahları genelde öğleden sonraya göre daha sakin olur.

5. GÜNDÜZ OLUŞAN SİLUETLERİ DE DÜŞÜNÜN:

Birçok siluet gün doğumu veya gün batımının gerçekleştiği süreler boyunca çekilir; fakat günün diğer saatlerinde de harika siluetler yakalamak mümkündür. Unutmayın, bütün ihtiyacınız olan arka taraftan aydınlatmak. Bu yüzden fotoğrafı çekilen özne güneşi ne kadar uzun süre direk olarak arkasından alırsa o kadar fazla siluet yakalama şansı elde edersiniz. Gündüz vakitlerinde siluet fotoğrafı çekmek için insanlar ve bitkiler harika özneler olacaktır.

7 responses to “Siluet Fotoğraf Nasıl Çekilir?

  1. İyi günler öncelikle. ben kastamonu üniversitesi radyo ve televizyon öğrencisiyim. hocamızın verdiği ödevler üzerinden silüet fotoğraf çekmem gerekiyor. fakat bunu beceremedim.

    güneşi karşıma alıyorum nesneyide karşıma alarak çekiyorum fakat nesnem yine aydınlık kalıyor. güneşi arkama alıp çektiğimde yine aydınlık oluyor. temel bilgiler veripde yardımcı olursanız sevinirim.

    • Merhaba Serdar. Bölümün gerçekten eğlenceli bir bölüm bence şanslısın. Soru sorduğun dönemde askerdeydim cevap vermem mümkün olmadı malesef. Siluet çekerken yapmanız gereken şey makinenizin ışığını gölgede kalan modelinize göre ayarlamanız. Makineyi güneşe doğru çevirip diyafram ve enstantane değerini ona göre ayarladıktan sonra çekiminizi yaparsanız modelinizin gölgede kaldığını göreceksiniz. Kolay gelsin.

    • silüet zaten koyu olacağı için onun netlenmesi gerekmiyor. siz netlemeyi aydınlık bir noktaya yaparsanız silüetini almak istediğiniz nesne zaten karanlıkta kalacaktır. flaşınızı kapatıp odaklamayı elle yaparsanız daha kolay olur bence.

      • Yakındaki bir nesneye odaklamadan silüet çekmeye kalkarsanız keskinliği yine de alamazsınız. Sonuçta fotoğrafta bir derinlik var. Bu yüzden odak önemli.

  2. merhaba bir şey sormak istiyorum silüet fotoğrafı çekerken diyaframımızı 2.8 gibi bir değermi yoksa 22 gibi bir aralıkta mı almamız gerekir 2.8 gibi değerler arkayı flulaştırmak için genel larak 22 gibi değerler etrafı daha net yapmak için yardımcı olursanız sevinirim ve netlemeyi odaklayı arka tarafa yapmamız gerekir dimi

    • Merhabalar,
      Diyafram ayarıyla farklı fotoğraflar çekebilirsiniz, biraz yorumlamanıza ve o anki duruma bağlı. Ancak evet daha keskin bir silüet için düşük diyafram değerleri (2.8 gibi) daha uygun olabilir. Fakat böyle düşük diyaframda silüet yakalamak için ışığın oldukça düşük olması gerekir. Bu nedenle optimum değeri tutturmak diyaframdan daha önemli bir hal alıyor.

      Netleme konusunda ise klasik bir silüet fotoğrafı için mutlaka objeye ya da kişiye netleme yapmanız gerekir.