ISO nedir?

ISO Değeri Nedir?

ISO “International Standarts Organisation” yanı Uluslar arası Standartlar Kuruluşu anlamına gelir. Fotoğrafçılıkta emülsiyon bazlı filmin ışık hassasiyetini simgeler. ISO 100 az hassas (ki piyasadaki filmlerin çoğu ISO 100’dür) ISO 1600 daha hassastır.

Filmli makinelerde iso değerinin değişmemesi en büyük sıkıntıyı yaratır. Örneğin günışığında 100 ISO film ile çekim yaptıktan sonra girdiğiniz bir kapalı mekanda daha yüksek ISO değerleri gerekir. Ancak değiştirmeniz tam bir baş ağrısıdır. Dijital makineler bu dezavantajı ortadan kaldırdıkları için ISO’nun kullanımı kolaylaşmıştır. Bize de bu kolaylıktan faydalanmak düşüyor.

Şimdi çekime çıktığınızı düşünün. Güneş batmak üzere, ışık düşük ve direkt güneş ışığı almayan bir yerde fotoğraf çekmek istiyorsunuz. Diyafram sonuna kadar açık, enstantane 1/30 seviyesine kadar düştü ve fotoğraflarınız elinizin titremesi veya öznenizin hareket etmesi nedeniyle bulanık çıkıyor. ISO adlı hayat kurtarıcınız burada devreye giriyor. ISO değerinizi birkaç kademe yukarı çektiğinizde sensörün ışık hassasiyeti artıyor ve enstantane değerini bulanıklık olmayacak kadar yukarıya çekebiliyorsunuz.

Ancak ISO arttırmak çektiğiniz fotoğrafın kalitesin direkt olarak düşürür. Fotoğraflarınıza çok fazla gren ekler. Bu da görüntü bozar. Eğer baskıya gidecek fotoğraflar çekmek istiyorsanız mümkün olduğunca düşük ISO değerleriyle çalışmaya özen gösterin. Fotoğrafçılığın her kuralında olduğu gbi burada da kesin sonuçlar vermek doğru olmaz. Eski bir görüntü oluşturmak isterseniz yüksek iso çok değişik sonuçlar verebilir.

Ve yine her fotoğraf tekniğinde/kuralında olduğu gibi ISO kullanımı tecrübelendikçe daha da hakim olacağınız ve başarılı bir şekilde uygulayacağınız bir özellik.stiyorsanız mümkün olduğunca düşük ISO değerleriyle çalışmaya özen gösterin. Fotoğrafçılığın her kuralında olduğu gbi burada da kesin sonuçlar vermek doğru olmaz. Eski bir görüntü oluşturmak isterseniz yüksek iso çok değişik sonuçlar verebilir.