ND Filtre Nedir? Nasıl Kullanılır?

ND Filtre Nedir? Nasıl Kullanılır?

Fotoğraf filtreleri arasında hak ettiği değeri görmeyen bir filtre varsa o da ND Filtredir. Dışarıdan bakınca soluk, gri-siyah bir cam parçası sonuçta. Ne bir renk veriyor, ne de bir parıltı efekti, sadece koyu renkli. Peki ND filtre nedir ne iş yapar? Sadece pozlamayı düşürür. Hımm bunu fotoğraf makinesinden de ayarlayabilirim, çok saçma diye düşünebilirsiniz. Ama biliyorsunuz ki aslında hiç de öyle değil. ND filtre ve Dereceli ND Filtre profesyonel doğa ve manzara fotoğrafçılarının yanlarından ayırmadıkları başlıca ekipmanlardan birisi.

ND (Neutral Density) Filtre Çeşitleri

ND filtreler de Fotoğraf Filtreleri yazımda bahsettiğim gibi iki şekilde makinenize takılabiliyor. Genelde kullandığımız vidalanarak takılan şekliyle ve dikdörtgen şekliyle. Bunun yanında farklı koyuluk dereceleriyle de üretiliyorlar. Bu koyuluk derecelerine de “pozlama faktörü” (exposure factor) deniyor.

ND filtreler ve Pozlama Faktörleri;

  • 2x bir stop
  • 4x iki stop
  • 8x üç stop
  • 64x altı stop
  • 1024x on stop

ND filtrelerin kullanımı basittir, filtreyi lense takın ve fotoğraf makinenizin otomatik pozlama sistemi ne kadar farklı değerler kullanacağını kendisi hesaplasın. Örneğin 8x ND filtre kullanırken (ND8) enstantane 1/125’ten 1/15’e değişir.

ND Filtre Ne İşe Yarar?

ND filtre dışarıdan bakıldığında yalnızca bir gri-siyah cam parçası olarak görülebilir. Ama aslında rengi nötr gridir, yani gelen ışığın hiçbir rengini değiştirmeden geçirir yalnızca parlaklığı düşürür. Peki şimdi asıl konuya geleyim, neden fotoğraf makinenizden de pozlamayı düşürebilirken böyle bir filtreye ihtiyaç duyasınız? Bunun birkaç sebebi var. İlk olarak fotoğrafı çekerken uyguladığınız her enstantane/diyafram kombinasyonu aslında farklı fotoğraflar olarak sonuçlanır. Örneğin çok parlak bir ortamda fotoğraf çekerken diyaframı kısıp alan derinliğini arttırmak istemiyorsunuz. Bu durumda ND filtre ile daha düşük diyafram değerleri (açık diyafram) ile fotoğrafı çekebilir ve alan derinliğini düşük tutabilirsiniz.

Şelale Fotoğrafları

Manzara fotoğrafçılığında kullanılan 3 filtre adlı yazımda da bahsettiğim üzere, ND filtreler manzara fotoğrafçılarının vazgeçilmezleri arasındadır. Temel üretim amaçları bu olmasa da, manzara fotoğrafçılarının internet sitelerinde rastladığınız ipek gibi akan şelale fotoğraflarında genelde ND filtre kullanılır. ND filtre takılarak daha düşük enstantanelerle parlak ortamda fotoğraf çekilebilir. Bu da akan suya daha uzun pozlama yapılmasını ve ipeksi bir akış içinde görüntülenmesini sağlar.

İpucu: İpeksi akan su vs. fotoğrafları çekerken bu görüntünün oluşması için 1/15 ve daha uzun enstantane kullanmalısınız.

Bina Fotoğrafları

Mimari değer taşıyan veya turistik bölgelerde fotoğraf çekerken sıkça karşılaşılan bir problem önünüzden sürekli turistlerin geçmesidir. En azından benim için öyle. İşte tam da burada ND filtre geliyor ve görevini yapıyor. Eğer yeterince uzun pozlama yaparsanız kadrajdaki insanlar fotoğraftan silinirler. Böyle aydınlık ortamlarda uzun pozlama da ND filtre yardımıyla yapılabilir.

Alan Derinliği Problemi

Fotoğrafta ND filtre kullanımı ile yalnızca enstantane üzerinde oynamıyorsunuz elbette. Diyafram da doğal olarak değişiyor ve bunun fayda sağladığı yerler oluyor. Örneğin portre veya makro fotoğraf çekerken, öznenin mümkün olduğunca arka plandan ayrı durmasını istersiniz. Bu da düşük diyafram değerlerinde çekim yapıp alan derinliğini düşürmekle kolayca ulaşılabilecek bir durum. Ancak çok parlak ortamlarda enstantaneyi ve iso değerini düşürmek bile yetmeyebilir. Tam burada kullanacağınız bir ND filtre ile ışığı düşürebilir ve geniş diyafram değerleri kullanarak, öznenizi arka plandan rahatça ayırabilirsiniz.

Yazının başında da bahsettiğim gibi ND filtre fotoğrafçılıkta çok kilit bir rol oynuyor. Kullanım alanı oldukça kısıtlı fakat birkaç noktada ND filtre kullanmadan fotoğraf çekmek imkansızlaşıyor.

Yazıyı izinsiz kopyalamak, değiştirmek ve kullanmak yasaktır.

10 responses to “ND Filtre Nedir? Nasıl Kullanılır?

  1. Çok gûzel bilgiler elinize saglik..
    Ve Ayrica her okuyan arkadasin yorum yapmasi gerektigini dusunuyorum..
    Yararlaniyorsak bi tesekkuru de cok gormeyelim..

    Iyi calismalar herkese..

  2. Merhaba,
    Manzara çekimi için ND Filtre istedim. Bana ND 1000 SLIM filtre tavsiye ettiler. Bu filtre manzara çekimi için uygunmudur? Çok siyah geldi bana.
    Zahmetiniz için teşekkür ederim.
    Feridun

    • Merhaba Feridun Bey,

      Sonuçta yapacağınız pozlama süresine etki edecek ND filtre bunun dışında herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Deneme şansınız oldu mu hiç bu filtreyi?

  3. Merhaba,

    Filtreyi ilk defa denedim. Üst köşelerde hafif Gölge var. Bir kaç fotoğraf çektim. Görüntüler biraz karanlık.. Vizörden baktığımda çekeceğim alanı göremiyorum. Siyah bir alan görüyorum. Canımı sıkan bu . Bu filtrenin daha açık olanı varmıştır ? ( ND. 1000). Objektif Nikon 18 – 200. VR.

    • Önce çekeceğiniz noktayı netleyin. Afden Mf’ye alın. SOnra filtreyi takın.

  4. Merhaba. Bu site ile ilgilenen herkese selamlar. Verdiğiniz değerli bilgiler için çok çok teşekkürler. Eskiden üniversite yıllarımda fotoğrafçılıkla ilgilendim ama zamanla bıraktım.Tabii tam olarak değil. Şimdi çocuklarımda ilgilenmeye başladı. Yeni teknolojiler hakkında fazla bilgim yok ama araştırmalarım sonucu Nikon D5200 18-105 makine ile B&W uv, polarize ve nd 1000x filtre almayı düşünüyorum. Fazlasını bütçem kaldırmaz. Değerli görüşlerinizi öğrenmek isterim. Saygılar.

  5. Bu makina ve lens için bütçeniz nedir? Ben de Nikon 7100D + 18-200 lens ve B&H filtreler+ND lens var.