D-SLR Otomatik Modlar Nasıl Çalışır?

Dijital Kamera Modları ve Kullanım Alanları

Otomatik Modlar

Tam Otomatik Mod

Sanıyorum ki bu mod için fazla açıklamaya gerek yok. Otomatik mod tüm işi kameranın işlemcisine bırakır. Ölçtüğü ışığa göre ISO, enstantane, diyafram genişliği, beyaz ayarı, odaklama ve flaş kullanımını belirlemesini sağlar. Bu mod birçok durumda işe yarar, sizi zahmetten kurtarır. Yalnız unutmayın, makinenize bulunduğunuz durum hakkında hiçbir bilgi vermiyorsunuz ki bu da sıkıntı yaratabilir.

Portre Modu

Makinenizi portre moduna aldığınızda ilk olarak düşük bir diyafram değeri kullanarak modelinizin arkasını odak dışında bırakıp daha öne çıkaracaktır (bkz: Portre Fotoğraf Çekme İpuçları). Portre modu,  fotoğrafınızda yalnızca bir özne olduğunda çok daha etkili olur. Bu yüzden modelinize mümkün olduğunca yaklaşın (zoom yaparak). Böylece başı ve omuzlarını kadraja oturtup fotoğrafı çekebilirsiniz. Ayrıca güneşi karşınıza alıp çekim yapacaksanız flaş kullanabilirsiniz.

Makro Modu

Makro modu fotoğrafını çekeceğiniz objeye mümkün olduğunca çok yaklaşmanızı sağlar. Çiçekler, böcekler veya küçük objeleri çekmek için idealdir. Farklı dijital kameralar ve farklı lenslerin makro kapasitesi farklıdır. (kompakt makineler için genelde 2,5-8cm arasında değişir). Makro modunu kullanırken odaklamanın çok zor olduğunu, milimetrelerin bile odağı kaydırdığını fark etmişsinizdir. Mümkünse tripod kullanın veya sabit durmaya çalışın. Çünkü fark etmeden nefes alırken bile yaptığınız küçük hareketler fotoğrafta hatalara neden olabilir.

Makro modu oldukça fazla alan derinliği sağlar. Bu yüzden makinenizi mümkün olduğunca objeye paralel tutun ve alan derinliğinin fotoğrafınızın öznesini öne çıkarmasına izin verin.

Manzara Modu

Fotoğraf makinesinde Manzara modu, portre modunun tam tersi olan bir moddur. Burada tüm sahnenin net ve odaklanmış olması için diyafram değeri küçülür, alan derinliği minimuma indirilir. Özellikle fotoğrafın ilgi noktasını oluşturacak objeler birbirinden farklı mesafelerdeyseler bu mod işinizi çok kolaylaştıracaktır. Yalnız bu modun bir kötü noktası diyafram değerini büyüttüğü (diyaframı kıstığı) için yetersiz ışık olan noktada enstantaneyi çok düşürmesidir. Bu da elinizle çok sabit tutamayacağınız için fotoğraflarınızın “titrek” çıkmasına neden olabilir. Bu noktada da tripodunuz varsa kullanmaktan çekinmeyin. =)

Spor Modu

Spor modu hareketli objelerin fotoğraflarını çekmek için ayarlanmıştır. Ev hayvanları, sporcular, araçlar, doğal yaşam vs. gibi hareketli objeleri yakalayabilirsiniz. Aslında spor modu enstantane hızını arttırarak hareketi “dondurmaya” çalışır. Bunun yanında hareketli bir nesneyi pan tekniğini kullanarak da yakalamaya çalışabilirsiniz.

Gece Modu

Gece modu adı üstünde yetersiz ışıkta fotoğraf çekmeye yarar. Eğer kurcalar ve denerseniz çok değişik, eğlenceli ve dikkat çekici fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Bu modda kamera enstantane hızını oldukça düşürür (0,4 sn, 1-3 sn gibi). Bu uzaktaki karanlık alanların daha aydınlık olmasını sağlar. Ama bunun yanı sıra bir de flaş patlatır. Flaşın amacı yakındaki objelerin arka plana göre daima daha aydınlık olmasını sağlamaktır. Bu modda tripod kullansanız da kullanmasanız da çok değişik sonuçlar elde etme ihtimaliniz var. Ancak mümkün olduğunca sabit bir fotoğraf istiyorsanız, tripod mutlaka kullanın.