Auto Exposure Bracketing (AEB) Nedir?

Daha önce hem aydınlık hem de gölge alanları içeren zorlu ışık koşullarında fotoğraf çekmek zorunda kaldıysanız, böyle durumlarda doğru pozlamanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. Böyle durumlarda çalışmak için bir yol pozlama kontrolünü tamamen elinize almaktır. Daha sonra çeşitli değerlerde fotoğraf çeker ve hangisinin daha doğru olduğuna karar verirsiniz. Fakat fark edeceğiniz üzere bu değişen fotoğraf ortamında kaybedilen oldukça değerli anlara bedeldir. (Gün batımında sürekli değişen ışık rengi gibi)

Düşük, Normal ve Yüksek Pozlanmış Fotoğraflar

Bu zaman kaybını önlemek ve fotoğrafçının işini kolaylaştırmak için DSLR makinelerle bazı gelişmiş kompakt modellerde “Auto Exposure Bracketing (AEB)” adı veren bir seçenek sunuluyor. Bu özelliği seçtiğinizde makine hızlıca 3 (bazen daha fazla) fotoğrafı arka arkaya çeker. Çekilen 3 fotoğraf da farklı pozlama değerlerine sahiptir. Yani sizin tek tek yapacağınız işlemi fotoğraf makinesi tek adıma indirger.

aeb canon

Canon AEB Menüsü

AEB özelliğini aktifleştirdiğinizde fotoğraf makineniz tahmin ettiği pozlama değerinin üst ve alt değerlerinde birer fotoğraf daha çeker. Sonuçta elinize farklı değerlerde pozlanmış birbirinin aynısı üç fotoğraf geçer. Bu sistem için her marka kendi kısaltmasını kullanır. Örneğin Nikon D70 gibi modellerde direkt olarak “BKT” yazan bir tuşa basarak bu işlemi halledebilirsiniz. Canon ve diğer makinelerde de menü içinden “AEB” seçilerek aynı işlem yapılabilir.

nikon aeb bkt butonu

Nikon BKT Butonu

Auto Exposure Bracketing özelliğinin nasıl çalıştığını öğrenmek için makinenizin kullanma kılavuzunu okumanızı tavsiye ederim. Çünkü fotoğraf makinenizin kaç stop alt veya üstte pozlayarak fotoğraf çekeceğini kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Örneğin 3 fotoğrafta büyük farklılıklar olsun istiyorsanız pozlamayı 2 stop aşağı ve yukarı şeklinde ayarlayabiliyorsunuz.

Aslına bakarsanız High Dynamic Range – HDR fotoğraf çekmek için aynı yöntem kullanılmakta. Fotoğrafları çektikten sonra üst üste belirli transparanlık dereceleriyle ekleyerek karanlık bölgeler için fazla pozlandırılmış fotoğrafı, aydınlıklar için de az pozlanmış fotoğrafı kullanıp çok daha homojen bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Zaten bunu yapan programlar var. HDR yazımızda daha ayrıntılı bir açıklama bulabilirsiniz.

Not: AEB yaparken kontrolü elinize almak istiyorsanız Diyafram Öncelikli ya da Enstantane Öncelikli modda kullanabilirsiniz. Diyafram Öncelikli mod kullanılırken makineniz farklı pozlamalar için enstantaneyi değiştirecektir. Enstantane Öncelikli modda ise tam tersi. Ortamdaki ışık durumuna göre doğru modu kullanarak daha başarılı sonuçlar elde edebilirsniz.

4 responses to “Auto Exposure Bracketing (AEB) Nedir?

  1. Siteyi gezdim, güzel makaleler hazırlamışsınız. Maalesef uzun süredir güncellemediğinizi görünce üzüldüm. Önceki emekleriniz için teşekkürler.

  2. konu açık , net anlaşılır bir şekilde anlatılmış teşekkürler.