Polarize Filtre Nedir?

Polarize Filtre Nedir?

Polarize filtre dış ortam fotoğrafçılığında kullanılması en faydalı fotoğraf filtresi ve bence her fotoğrafçının çantasında mutlaka bulunmalı. Orta format kameralardan kompakt kameralara kadar hemen her cins fotoğraf makinesi için uygun Polarize Filtre piyasada bulunabilir. Ben ve çoğumuzun kullandığı D-SLR fotoğraf makineleri için circular polarize filtre kullanılır. Bu filtrenin ön kısmı olduğu yerde döner, böylelikle filtrenin yarattığı etkiyi vizörden görebilirsiniz.

Polarize Filtrenin Etkileri

Polarize filtrenin aslında temelde tek bir etkisi vardır: metal olmayan yüzeylerdeki yansımayı alırlar ve yansımasız bir görüntü sunarlar. Bu etkileri dolaylı olarak başka konularda da fayda sağlar.

  • Gökyüzü

Polarize Filtre yansımaları engelleme özelliği sayesinde havadaki nemi oluşturan minik su damlaları üzerindeki yansımayı da alarak gökyüzünün kontrastını arttırır ve renkleri yoğunlaştırır. Ancak maalesef her açıdan bu etki yaratılamaz. Özellikle SLR kameralarda polarize filtreyi döndürdükçe oluşan etkiyi gözlemleyebildiğinizden doğru açıyı görerek bulabilirsiniz. Genelleme yapacak olursak güneşe 90° açı yaptığınız durumlarda en büyük etki oluşur.Yani güneş sağ veya solunuzdayken gökyüzündeki etkiyi daha net göreceksiniz.

  • Su ve Diğer Yansımalı Yüzeyler

Yansımalar ortadan kalktığında, polarize filtre su, cam gibi yansımalı yüzeyleri daha transparan hale getirir. Etki yine fotoğrafı çektiğiniz açıya bağlıdır. Bir gölün fotoğrafını neredeyse su ile aynı açıdan çekerseniz çok büyük bir etki gözlemleyemezsiniz. Daha yukarılardan çektiğinizde net bir şekilde suyun şeffaflaştığını göreceksiniz.

  • Renkler

Polarize filtre kullanıldığında yeşil bitki örtüsü üzerinde yaprakların oluşturduğu yansımalar da yok olacağından renkler daha yoğun görünür. Ayrıca gölgelik kısımları daha karanlık yapacaktır.

  • Işığı Azaltma

Polarize filtrenin en büyük yan etkisi fotoğraf makinenize giren ışığı 1,5 stop düşürmesidir. Bu yüzden polarize filtre yok iken 1/180 enstantane ile çektiğiniz fotoğrafı, polarize filtrenin varlığında aynı fotoğrafı 1/60 enstantaneye kadar düşmeniz gerekebilir. Bu yüzden kapalı ortamda ve az ışıkta polarize filtre sıkıntı yaratabilir.

                  Polarize Filtre Yok                                                      Polarize Filtre Var